“TÜBİTAK ARDEB 1001 Projeleri Çalıştayı” Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi
24 Şubat 2023 | 16:40

Üniversitemiz Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “TÜBİTAK ARDEB 1001 Projeleri Çalıştayı” yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Araştırma üniversitesi izleme ve değerlendirme kriterlerinde önemli yer tutan TÜBİTAK projelerini üniversitemiz akademisyenleri arasında yaygınlaştırmak, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezinin bu konudaki desteklerini belirterek araştırmacıları motive etmek ve üniversitemiz akademisyenlerinin deneyim paylaşımı ile proje yazım süreçleri hakkında bilgi vermek amacıyla Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen çalıştayda akademisyenler bir araya geldi.

Çalıştaya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Fen Fakültesi Kimya Bölümü Fizikokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Demirel, Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Ertit Taştan, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elçin Özgür Büyükatalay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çalıştayın açış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır yaptı. Bir araştırma üniversitesi olarak yaklaşık 2,5 senedir güzel işlere imza atıldığını söyleyen Prof. Dr. Ramazan Bayındır, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bu işleri yaparken siz paydaşlarımızla sürekli irtibat halinde olarak çalışmalarımızı yürütmeye devam ettik ve baktığımızda da yapmış olduğumuz çalışmaların meyvesini almaya başladık. Üniversitemiz A3 kategorisinden A2 kategorisine çıktı. Bununla birlikte birçok derecelendirme kuruluşunda yer alan sıralamalarda iyi noktalara ilerliyoruz. Ülkemizin güzide kuruluşlarından olan TÜBİTAK tarafından da birçok projeye destek verildiğini biliyoruz. Bu anlamda yapılan bütün projeler bizim için kıymetli. Özellikle 1001 ve 1002 proje yazma üzerine çok sayıda çalışma gerçekleştirdik. Fakat şunu görüyoruz, artık geniş katılımlı toplantılardan ziyade atölye çalışmalarının daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Özellikle bu kapsamda hem bilim Ar-Ge ekiplerinin hem siz kıymetli genç araştırmacılarımızın ve bizlere mentörlük yapmak üzere birimlerimizdeki Ar-Ge ekiplerimizin bu süreçlere destek vermesi çok önemli.”

TÜBİTAK 1001 projelerinin artırılması için izlenen süreç, sonuçlar ve planlamaları hakkında konuşan Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Elçin Özgür Büyükatalay, “Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açtığı yolda, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın önderliğinde ve Araştırma Geliştirme Kurum Koordinatörlüğü çatısı altında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak özellikle paydaşlarımızla bilimsel çalışma, araştırma ve projelerle beraber, Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknopark ile ortak toplantılar yaparak üniversitemizin araştırma geliştirme süreçlerine destek olmaya çalışıyoruz” dedi. Merkez bünyesinde yürütülen faaliyetlerden bahseden Doç. Dr. Elçin Özgür Büyükatalay, uluslararası projelerin idari süreçlerini gerçekleştirdiklerini ve her süreçte de akademisyenlere imkanları dahilinde tüm desteğin sağlandığını belirtti. 2015 yılından bu yana 103 tane projenin tamamladığını söyleyen Büyükatalay, şu anda merkezde devam eden 53 tane aktif projenin olduğu bilgisini verdi.

TÜBİTAK 1001 projeleri ile ilgili deneyimleri hakkında konuşan Yaşam Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Ertit Taştan, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile nasıl tanıştığından ve çalışmalara nasıl başladığından bahsetti. Projelerin önemine değinen Prof. Dr. Burcu Ertit Taştan, “Her bir projenin kendine özgü öne çıkması gereken noktaları ve detayları var. Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi bize bu konuda çok katkı sağladı. Bence 1001 projelerinde en fazla vurgulamamız gereken yer, özgün değer” diye konuştu.

TÜBİTAK projelerine genel bakış ve başarı öyküsünü anlatan Prof. Dr. Gökhan Demirel, proje yazmanın çok zor bir şey olmadığını belirterek, “İlk çıkış noktası şu, biz neyi proje yapmak istiyoruz. Her şey proje olur mu, her şey 1001 projesi olur mu? Bizim çalışmamız özgün mü? Proje yazmanın temel değerleri vardır; bunlar özgün değer, yöntem, proje yönetimi ve yaygın etkidir” şeklinde konuştu. Çalıştay, katılımcılarla birlikte gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından dilek ve temennilerin alınmasıyla sona erdi.

“TÜBİTAK ARDEB 1001 Projeleri Çalıştayı” Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi-1 “TÜBİTAK ARDEB 1001 Projeleri Çalıştayı” Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi-1 “TÜBİTAK ARDEB 1001 Projeleri Çalıştayı” Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi-1 “TÜBİTAK ARDEB 1001 Projeleri Çalıştayı” Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi-1
background image